luni, 10 mai 2010

frustrari

Sa vorbim despre ontologii.
Ce e aia o ontologie? Cui dracu ii pasa ce e aia?!
Mie si poate mai sunt vrei doi, dar care nu-mi citesc blogul. Oricum o ontologie e ceva legat de Semantic Web si procesarea limbajului natural.

De ce scriu eu despre asta? Uite pentru ca ma umple de spume, de aia. Pentru ca e un domeniu ca foarte multe altele unde lucrurile sunt intr-o nuanta aaasaaaa, teoretica si se investesc bani si timp in asta, fara nici o finalitate. Si nu e arta, am fost clara de cand am zis semantic Web sau macar procesarea limbajului natural.

BUUUUN. Ce se intampla, se intampla ca lumii(cu bani) nu prea ii pasa de ramura asta si nu se investeste in standarde, in cercetare unde se cer rezultate pe bune etc. Ma rog, a incercat IBM-ul ceva, dar nu i-a prea iesit.

Concret, sa ma exprim cu cuvintele mele poate intelegeti: sunt unii care isi aleg nisa asta: pentru masterat, pentru doctorat etc. Cinste lor, teorie, explicatii, carti, totul frumos organizat, corelari cu logica matematica, cu algebra(inele, grupuri), teoria grafurilor si ce mai viseaza geniile noaptea. Again, nici nu conteza ce e o ontologie, conteaza ca exista muuuuulta maculatura umpluta cu folosirea, abordarea, utilitatatea ei, cum sa le unesti, sa le desparti, sa le adormi. Cand vine vorba de suport technic, gasesti ca exista Ontosphere3D, GraphViz, Reasoner x.0.y IronMan2, Spiderman Beta... pam pam pam pam - cucu mucu, dar ia si le foloseste pe alea ca sa iti aduci si tu aportul , foloseste-le de unde nu-s. Nu merg, nu is, nu-s compatibile, nu exista, nu-s publice. Ar trebui sa ti le faci tu singur pana in punctul in care de fapt vrei si tu sa faci si tu ceva mic acolusa , adicatelea timpul ala de 1000 de md(man days) si fondurile alea UE, ale universitatii si ale mai stiu eu cui investite pentru bucata pe care vrei sa te sprijini tre sa le refaci sau sa le mockuiesti tu in vreun fel, ca si cum ar exista.

Ci sa mai, din pacate nu sunt ontologiile singurul domeniu unde se petrec astfel de treburi. Sper ca macar aici sa fie vreun inspirat care sa gaseasca o portita, o intrebuintare neamaivazuta, nemaiauzita, sa revolutioneze si sa se foloseasca de toata polologhia existenta. Pana atunci eu ma cac in ele(nu ontologii, ci situatii asa, in general facute in doru' lelii). Ma scuzati!

Niciun comentariu: